Popuštanje inflacijskih pritisaka, najprije u europodručju, a potom u SAD-u i Velikoj Britaniji, donijelo je olakšanje gospodarstvu i središnjim bankarima. Štoviše, oštriji pad cijena od očekivanja budi nadu da je trenutačni val inflacije dosegnuo vrhunac.

U studenom su u SAD-u potrošačke cijene rasle 7,1 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanih 7,3 posto, kao i u odnosu na 7,7 posto mjesec dana prije. Kako objašnjavaju u RBA, usporavanje ukupne inflacije u SAD-u, koje traje od lipnja, posljedica je učinka baznog razdoblja i niže cijene energije. Britanska je inflacija, također, u studenome pala oštrije od očekivanja na 10,7 posto. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su pad na 10,9 posto. Prve procjene Eurostata već su pokazale da je inflacija u eurozoni oslabjela u studenome na razinu od 10 posto, nakon 10,6 posto u listopadu, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane.

Ovotjedne sjednice američkih Federalnih rezervi i Europske središnje banke pokazat će je li usporavanje inflacije dovoljno da bi se usporio tempo povećanja kamata.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay