ZNANSTVENI časopis Advanced Quantum Technologies objavio je danas rad o prvoj javnoj demonstraciji međueuropske kvantne komunikacijske mreže, eksperimentu koji je kamen temeljac buduće europske kvantne komunikacijske mreže EuroQCI, priopćio je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Mrežu je tijekom ministarskog sastanka G20 u Trstu 5. kolovoza prošle godine uspostavila skupina znanstvenika ostvarivši kriptiranu komunikaciju između Italije, Slovenije i Hrvatske, stabilno povezavši Trst s Rijekom putem namjenske 100-kilometarske optičke veze, te s Ljubljanom preko pouzdanog čvora u Postojni.

U projektu sudjelovali i hrvatski znanstvenici

Ostvarena je zahvaljujući timovima sa Sveučilišta u Trstu, talijanskog Nacionalnog instituta za optiku (CNR-INO), Tehničkog sveučilišta Danske i Fakulteta za matematiku i fiziku Sveučilišta u Ljubljani, a u Hrvatskoj su projekt vodili Mario Stipčević i Martin Lončarić s IRB-a, Dragan Peraković i Ivan Cvitić s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te tvrtka Odašiljači i veze (OIV).

”Uspješnom realizacijom ovog pothvata postavili smo temelje za realizaciju kvantne infrastrukture u Hrvatskoj, dok je na razini Europske unije ovaj eksperiment postavio kamen temeljac za širu europsku kvantnu komunikacijsku mrežu  EuroQCI i to u okviru glavnih programa EU-a Digitalna Europa te programa Connect Europe Facility”, rekao je Mario Stipčević, voditelj Laboratorija za fotoniku i kvantnu optiku na IRB-u.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay