Uvođenje poreza na nekretnine vruća je tema u predizbornoj utrci. Na naše pitanje što misle o porezu na nekretnine i hoće li se zalagati za njihovo jače oporezivanje odgovorili su nam iz tri oporbene stranke – platforme Možemo!, Mosta i Domovinskog pokreta

Politička platforma i stranka zelene ljevice Možemo! zalaže se za uvođenje poreza na višak nekretninskog bogatstva kao jednu od mjera u sklopu cjelovite porezne reforme. ‘Cilj te konkretne izmjene je zaustavljanje rasta cijena stanova. Naime, dok cijene stanova sve više rastu i postaju nepriuštive za većinu, nekolicina se bogati kupnjom nekretnina koje koriste za štednju. Unatoč tome, niti jedna Vlada dosad nije se usudila predložiti porez na višak nekretninskog bogatstva’, ističu iz platforme Možemo!.

Porez na višak nekretninskog bogatstva trebao bi biti socijalno osjetljiv i progresivan. Svi oni koji imaju do dvije nekretnine bit će oslobođeni plaćanja tog poreza, a porez će se plaćati tek na vlasništvo treće i, po progresivnim stopama, svake daljnje stambene nekretnine. Taj porez plaćat će se godišnje, a bit će prihod jedinica lokalne samouprave.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by WikimediaImages from Pixabay