ZAGREB, 13. veljače 2017. (Hina) – Tvrtka Mikuš-Pag iz Zagreba ponudila je na trećoj elektroničkoj javnoj dražbi najveću cijenu pa joj je za 2,1 milijuna kuna na Trgovačkom sudu u Rijeci dosuđen jedini bakarski hotel u vlasništvu tvrtke Hotel Jadran-Bakar u stečaju.  

Prema rješenju Trgovačkog suda, tvrtka Mikuš-Pag ponudila je najveću cijenu (2,135 milijuna kuna), a nakon pravomoćnosti rješenja o dosudi u roku od 30 dana mora uplatiti punu kupovnu cijenu.

Financijska agencija (Fina) je prvu elektroničku javnu dražbu za hotel u Bakru, ukupne površine 861 četvorni metar, objavila u svibnju prošle godine, dok je druga dražba započela u kolovozu 2016. godine, ali su te dvije dražbe završile bez rezultata.

Treća elektronička javna dražba, po početnoj cijeni od 2,1 milijun kuna, odnosno 25 posto procijenjene vrijednosti, počela je u studenom prošle godine, a završila je početkom veljače ove godine i na njoj su, prema obrazloženju iz rješenja Trgovačkog suda, sudjelovala dva ponuditelja.

Po riječima stečajne upraviteljice Ombrette Belić Ilijašić, tijekom tog razdoblja interes za jedini bakarski hotel pokazivalo je 20-ak zainteresiranih.

Treća javna dražba održava se i za drugu nekretninu tvrtke Hotel Jadran-Bakar u stečaju, samostojeću kuću u Bakru ( tzv. Senjska kuća), po početnoj cijeni od 500.000 kuna, odnosno za 25 posto od procjenjene vrijednosti. Ta je dražba počela u prosincu prošle godine, a završit će 7. ožujka ove.

Prema izvješću stečajne upraviteljice Ombrette Belić Ilijašić, hotel je zatvoren, jer je zaključeno da nema uvjeta za nastavak rada. Iz poslovnih knjiga je utvrđeno da je radio s gubicima više od šest godina, a prosječno je na godinu ostvarivao 6700 noćenja, uz iskorištenost kapaciteta od 33 posto. Ugošćavao je uglavnom poslovne ljude, radnike i prolazne goste ili grupe ne proputovanju.

Na zgradi hotela u Bakru upisano je razlučno pravo u korist Primorske banke, na temelju sporazuma o osiguranju novčane tražbine osnivanjem založnog prava od dva milijuna kuna iz 2013. godine, a korisnik kredita je bila tvrtka Koksar. Primorska banka ima razlučno pravo i na kuću u Bakru. Stoga je prema Koksaru, koji je u likvidaciji, podnesen zahtjev za osiguranje plaćanja, ako se iz prodaje nekretnina bude namirila Primorska banka kao razlučni vjerovnik. Stečaj opterećuje i više sudskih sporova koje su radi naplate tražbina su pokrenuli bivši direktori tvrtke, bivši radnici, sama tvrtka i drugi.

Stečaj Hotela Jadran – Bakar otvoren je u rujnu 2015. godine. Riječ je o tvrtki koju je 1997.  osnovala tvrtka Koksar, koja je, pak, 1995. ustanovljena radi razgradnje i sanacije prostora bivše bakarske koksare.

Inače, Hotel Jadran – Bakar jedan je od najstarijih u Hrvatskoj, s radom je počeo davne 1903. godine. Hotel se nalazi u centru Bakram na rivi, udaljen svega dva metra od mora.

Hotel Jadran – Bakar zatvoren je od kraja studenoga 2015. godine, a te je godine izgubio i kategoriju s obzirom da radovi kojima bi se osigurala kategorija od dvije zvjezdice nisu obavljeni zbog nedostatka sredstava. Do zatvaranja taj je mali hotel u kategoriji dvije zvjezdice nudio smještaj na 60 kreveta, a isto toliko je imao i mjesta u restoranu.

(Hina)