Završava razdoblje ultralabave monetarne politike negativnih kamatnih stopa i masovne kupnje obveznica

Kako su tržišta i očekivala, Europska središnja banka je najavila da će, uz prestanak kupnje obveznica, 1. srpnja ujedno podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, prvi put u više od desetljeća. Time završava era ultralabave monetarne politike negativnih kamatnih stopa i masovne kupnje obveznica.

Depozitna stopa za banke, umjesto 0,5 posto ispod nule, od srpnja će biti minus 0,25 posto.

Ponovno podizanje kamatnih stopa ECB je najavio za rujan, a moglo bi biti i veće od srpanjskog, ako se pogoršaju izgledi za inflaciju.

S rastom kamatnih stopa, međutim, vrlo je izgledno da će doći i do povećanja razlika u troškovima zaduživanja različitih država članica. Zemlje s većim iznosom javnog duga, kao što su Italija, Španjolska i Grčka, već su zabilježile da su prinosi na njihove državne obveznice naglo porasli od manje zaduženih Njemačke ili Francuske. Veće prinose, naravno, ulagači traže i na hrvatske obveznice.

“U skladu s kretanjima na globalnim financijskim tržištima, u Hrvatskoj su kratkoročni i dugoročni troškovi financiranja države nastavili blago rasti”, navodi Savjet HNB-a nakon sjednice održane u srijedu. Međutim, dodaje: “Pooštravanje uvjeta financiranja zasad se ne prelijeva na kamatne stope na kredite stanovništvu i poduzećima, koje su se u travnju blago smanjile”.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay