U Hrvatsku se, usprkos krizi, uvoze, ali i (dobro) prodaju, različiti luksuzni proizvodi. Jednako tako, luksuz se izvozi iz Hrvatske u ostatak svijeta. U prva dva mjeseca u Hrvatsu je uvezeno bisera, dijamanata i luksuznih satova u vrijednosti preko 52,7 milijuna kuna. U istom razdoblju iz Hrvatske je istih proizvoda izvezeno za više od 50,1 milijuna kuna. Najviše se uvoze, ali i izvoze, različite vrste skupocjenih satova.

U siječnju ove godine u našu zemlju uvezeni više od 11,7 milijuna kuna vrijedni ručni satovi, ali i nešto više od 6,5 milijuna kuna vrijedni električni satovi. U Hrvatsku je stiglo i oko pet kilograma dijamanata vrijedih više 920 tisuća kuna, ali 60-ak tisuća vrijednog dragog i poludragog kamenja te nešto manje od 14 tisuća kuna vrijednih bisera.

Najviše bisera uvezeno je iz Njemačke i Španjolske, zatim iz Mađarske. Manji dio uvezen je iz Italije i susjedne Slovenije, doznajemo iz DZS-a.

Dijamanti su stigli uglavnom iz Belgije i jedan dio iz Češke, a drago i poludrago kamenje gotovo u potpunosti iz Kine.

Najviše električnih satova u Hrvatsku je uvezeno iz Švicarske i Njemačke, a slijede Francuska, Italija i Poljska te nešto iz Mađarske.

Osim što iz uvozimo, iz Hrvatske se luksuzni proizvodi i izvoze.

Tako je u siječnju u Mađarsku i Sloveniju izvezeno dijamanata u vrijednosti oko 72 i pol tisuće kuna.

Iz Hrvatske je u siječnju izveno i oko 2,1 milijun vrijednih električnih satova. U istom mjesecu iz Hrvatske je izvezeno ručnih satova u vrijednosti čak 19,5 milijuna kuna. Najviše ih je izvezeno u Njemačku, a zatim u Švedsku i Nizozemsku.

Ukupno je iz Hrvatske izvezeno luksuzne robe u vrijednosti oko 30 milijuna kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay