Udjel Indije u izvozu ruske nafte skočio je sa 1 na 18 posto, a izvoz naftnih prerađevina u EU porastao je s lanjskih 287 milijuna na milijardu eura.

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, no tamošnji prerađivači to koriste kako bi dodatno zaradili na – izvozu derivata na Zapad.

Deutsche Welle istražio je tvrdnje o indijskom uvozu energenata tijekom ove godine, točnije od izbijanja rata u Ukrajini.

Popust od 40 posto
Na društvenim mrežama govori se kako Indija kupuje rusku naftu uz popust od 40 posto u odnosu na tržišnu cijenu. Ta tvrdnja je točna, ističe DW. Od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače indijski prerađivači nafte povećali su uvoz ruske nafte.

Podaci finskog Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA), do svibnja je udjel Indije u izvozu ruske nafte skočio sa 1 na 18 posto. Indija sada uvozi iz Rusije više nafte nego iz dosadašnjih vodećih dobavljača, Saudijske Arabije i Iraka.

No, postavlja se pitanje da li sva ta nafta iz Rusije na kraju završi u spremnicima indijskih vozila? Dominik Lehmann, član njemačke stranke Die Linke, tvrdi kako Indija dio prerađene nafte prodaje u obliku benzina i dizela SAD-u i Europskoj uniji. “To je kapitalizam u njegovom najboljem izdanju”, sarkastično je dodao Lehmann.

Tu tvrdnju trenutno nije moguće dokazati. Doduše, podaci indijskog ministarstva trgovine pokazuju značajan izvoz nafte u travnju i svibnju, s lanjskih 8,9 milijardi dolara na 16 milijardi dolara. To je navelo CREA-u na zaključak kako indijske rafinerije prerađuju rusku naftu. S time se u svom izvješću od 20. lipnja složila i konzultantska tvrtka Rystad Energy.

Podaci ministarstva trgovine također pokazuju izvoz nafte u EU u travnju vrijedan milijardu eura, dok je godinu ranije taj izvoz vrijedio 287 milijuna eura. Sjeverna Amerika također je povećala uvoz nafte iz Indije. U travnju je ta stavka vrijedila 435 milijuna dolara, nasuprot 220 milijuna dolara godinu ranije.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay