Dalmatinski iznajmljivači prvi su uočili problem – gosti koji im avionom stižu iz zemalja EU-a kasne najmanje jedan sat.

Da je zračni promet europskim nebom u potpunom kaosu, shvatili smo najkasnije ovog tjedna kad je objavljeno da su prijevoznici iz Lufthansa grupacije, Eurowings, Lufthansa i Austrian Airlines, otkazali ukupno 55 povratnih letova prema hrvatskim zračnim lukama najavljenih za srpanj, što je samo mali dio kontingenta od ukupno tisuću letova koje je samo Lufthansa otkazala tijekom lipnja zbog pomanjkanja osoblja i uskoga grla u Frankfurtu, najprometnijoj njemačkoj zračnoj luci.

Prošlog tjedna je i zračna luka Heathrow pozvala svoje aviopartnere da reduciraju broj letova za 10 posto. Iako je Heathrow ponovno otvorio svoj Terminal 4, ni to nije bilo dovoljno da se gužve svedu na podnošljivu mjeru. EasyJet je u međuvremenu objavio da će otkazati na tisuće letova planiranih za ovo ljeto.

Radnici Ryanaira i Brussels Airlinesa su u štrajku, pa je portal Politico zgodno zaključio kako su radnici bijesni zbog malih plaća, tvrtke iznenađene ogromnim kašnjenjima u prometu, a putnici “dime” zbog otkazanih letova. Svi europski mediji koriste isti pojam kad izvještavaju o ovoj temi – kaos.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay