Iranska revolucionarna garda helikopterom i gliserima zarobila dva grčka broda s iračkom naftom u Hormuškom tjesnacu, strateškom brodskom prolazu

U globalnoj geopolitičkoj napetosti izazvanoj invazijom Rusije na Ukrajinu imamo novi moment: Iran je u petak poslijepodne zaplijenio dva grčka tankera na putu kroz Hormuški tjesnac, jednu od najprometnijih morskih ‘prometnica’.

Potez Irana otvara pitanje hoće li grupa nacija početi međusobni okršaj na morima i oceanima kroz niz akcija nalik onima kakve su inače stoljećima izvodili pirati ili bi sukob mogao postati još opakiji. Iranske snage iskrcale su se u petak na grčki brod Prudent Warrior uz pomoć helikoptera te nekoliko brzih glisera. Isto vrijedi i za drugi brod (navodno se radi o plovilu Delta Poseidon). Grčki tankeri prevozili su iračku naftu.

Situacija je, dakle, vrlo složena. Iranska revolucionarna garda priopćila je kako su njihove pomorske snage zaplijenile dva grčka tankera jer su prema njihovom tumačenju kršili pomorska pravila, ali se pretpostavlja da se radi o iranskoj odmazdi jer su prošli mjesec atenske vlasti zaplijenile ruski tanker koji je prevozio iransku naftu, nakon čega su Sjedinjene Države priopćile kako su preuzele tu iransku sirovu naftu. Iran je tom prilikom optužio Grčku za piratstvo, te su sada, izgleda, vratili Grcima ‘oko za oko’.

Nije prvi put da Iranci plijene brodove. U 2019. godini zaplijenili su tanker koji je plovio pod britanskom zastavom, nakon što je Britanija zaustavila iranski tanker kod Gibraltara, koji je vozio sirovu naftu u Siriju. Taj britanski brod Stena Impro nakon toga držali su oko dva mjeseca.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay