Iskustvo zabrinutog Hrvata: ‘Posljednjih mjeseci nema uopće prihoda, prikupljeni novac se ne uvećava, čak se i smanjuje…‘

Koliko sam vidio na svome računu obveznog mirovinskog fonda, posljednjih mjeseci nema uopće prihoda, prikupljeni novac se ne uvećava, čak se i smanjuje, što znači da imamo problem s budućim mirovinama jer prije su prinosi bili kakvi-takvi, sad ih uopće nama.

Požalio nam se tako jedan čitatelj i nije pogriješio jer su, primjerice, travanjski prinosi svi u minusima. Podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) navode da se krajem travnja ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova, ili fondova drugog mirovinskog stupa, onih u koje se izdvaja pet posto bruto plaće, smanjila 1,6 milijardi kuna. Naravno, rezultat je to svih loših događaja ove godine i nesigurnosti na tržištima koje utječu na ulaganja, investicije, cijene dionica i obveznica u kojima fondovi čuvaju novac.

Još jedna kriza, nakon velike financijske, pa pandemije i zatvaranja ekonomija, stigla je s ruskom agresijom na Ukrajinu. I prije toga počela su poskupljenja energenata pa hrane i svega ostalog. Inflacija je raširila krila u svijetu i Hrvatskoj, u kojoj u svibnju inflacija teži 9,4 posto, dok se nade polažu da će se početi smirivati u drugom polugodištu ove godine.

Uvijek se za prinose mirovinskih fondova govori kako ih ne treba promatrati kratkoročno, nego na duge staze i da su od početka rada obveznih mirovinskih fondova, a tome ima više od dvadeset godina, prosječni prinosi oko 5,5 posto. Ipak, postoji jedno “ali”, to su nominalni prinosi, a ne realni.

O realnim prinosima i strahovima zaposlenih iz čijih se plaća svakog mjeseca izdvajaju doprinosi u drugi stup da će ih, kad budu odlazili u mirovinu, koštati minusi koji su se nakupili iz proteklih loših vremena za tržišta i fondove od 2008. do danas, pitamo dr. Predraga Bejakovića, s Instituta za javne financije.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay