S njime će država zgaziti sivu ekonomiju apsolutnom kontrolom nad svim transakcijama i moći ograničiti što, kad i koliko možete kupiti

‘Razvoj službene digitalne verzije američkog dolara mogao bi pomoći u očuvanju njegove globalne dominacije dok druge zemlje izdaju vlastite‘, rekao je u srpnju predsjednik američke centralne banke Jerome Powell na konferenciji o međunarodnoj ulozi dolara, organiziranoj zbog straha da bi američka valuta mogla izgubiti dio svoje dominacije u korist Kine. Tri zemalje su već lansirale svoje digitalne valute centralnih banaka (CBDC) – Bahami, Jamajka i Nigerija – dok pilot projekte provode Kina, Rusija, Švedska, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Tajland, Malezija, Južna Afrika, Ukrajina i još neke.

U kojem stadiju je uvođenje CBDC-a u određenoj zemlji možete pratiti OVDJE.

Osam godina nakon što je Kina pokrenula program digitalnog juana, on je sada proširen na 23 grada koji pokrivaju gotovo petinu tamošnjeg stanovništva, točnije 216 milijuna ljudi. No službeno lansiranje valute je i dalje nedostižno jer populacija koja je već navikla na mobilna plaćanja kao što su Alipay i WeChatPay, putem kojih se sada obavlja oko 80 posto svih kineskih maloprodajnih kupnji, ne vidi razlog za odbacivanje već poznatih aplikacija.

Ipak, digitalni juan ima neke prednosti u odnosu na ove aplikacije. Trgovci na malo ne plaćaju naknade, a transakcije se mogu obavljati bez internetske veze pomoću takozvanih krajnjih komunikacijskih terminala, koji mogu dobro doći i tijekom prirodnih katastrofa. 

ECB će vjerojatno pokušati ograničiti količinu digitalnih eura, najavljenih za uvođenje 2023. godine, na 1,5 trilijuna eura kako bi kontrolirala negativne učinke koje bi mogli imati na financijsku stabilnost. Predsjednica ECB-a Christine Lagarde također je nedavno potvrdila da je digitalni euro namijenjen kao sredstvo plaćanja, a ne kao oblik ulaganja. ‘U suprotnom bi se previše depozita komercijalnih banaka moglo premjestiti u središnju banku – scenarij koji bi bankama otežao davanje zajmova potrošačima i tvrtkama, a koji bi čak mogao stvoriti napetosti u bankarskom sustavu tijekom razdoblja financijskog stresa‘, izjavila je. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay