U sklopu jesenskog paketa mjera pomoći kućanstvima i poduzetnicima zbog inflacije Vlada planira i ograničiti cijenu nekih osnovnih namirnica, a kako doznajemo riječ je o mlijeku, brašnu, ulju, šećeru, tjestenini te svinjskom i pilećem mesu.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i premijer Andrej Plenković na nedavnom sastanku sa socijalnim partnerima, na kojem su bili predstavnici svih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, iznijeli su tu ideju, a jučer je to potvrdila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na Hrvatskom radiju, piše Jutarnji list.

Kako će se to točno izvesti, kažu predstavnici trgovaca, nije još poznato, ali oni smatraju da je bolji način da se ograniči maksimalna trgovačka marža. Na sastanku je rečeno da bi ona onda iznosila najviše pet posto na cijenu, s čime bi trgovci bili zadovoljni.

– Kazne su rigorozne. Idu i do pet milijuna kuna za takav prekršaj i to kontrolira Agencija za kontrolu tržišnog natjecanja, koja se nakažnjavala u zadnje dvije godine. Po nama je najkorektnije da se odredi marža za te osnovne namirnice i mi smo spremni raditi s manjom maržom, ali na ulazne cijene ne možemo utjecati – ističe Evačić.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay