ZAGREB, 14. travnja 2017. (Hina) – Varaždinska J&T banka objavila je u petak da je Hrvatska narodna banka dala prethodnu suglasnost za posredno stjecanje vlasničkog udjela u toj banci kineskim investitorima – društvima CEFC Hainan International Holding i CEFC Shanghai International Group.

“Prethodna suglasnost izdana je pod uvjetom da Češka narodna banka kao konsolidirajući supervizor izda suglasnost za stjecanje 50 posto udjela u kapitalu J&T banke a.s. Prag, koja je uvjet za stjecanje kvalificiranog udjela u J&T banci d.d.”, navode iz J&T banke.

Podsjećaju pritom kako je riječ o indirektnom stjecanju udjela s obzirom da bi kineski investitori stekli kvalificirani udjel od 50 posto u J&T Finance Group, koja je 100-postotni  vlasnik J&T banke a.s. Prag, a koja je pak većinski vlasnik J&T banke s udjelom od 82,55 posto.

J&T banka je bivša Vaba banka, koja od početka ove godine posluje pod imenom J&T banka.

Češka J&T banka u Vaba banku je ušla sredinom 2014. godine, kada je dokapitalizacijom u iznosu od 75 milijuna kuna stekla 58,33 posto vlasništva u Vaba banci. J&T banka je Vaba banku dokapitalizirala u dva navrata tijekom 2015. godine (u siječnju i rujnu) te je time svoj vlasnički udio povećala na 76,81 posto.

Sredinom srpnja prošle godine J&T banka provela je i treću dokapitalizaciju te varaždinske banke, i to sa 76 milijuna kuna, čime je temeljni kapital Vaba banke povećan na 307,1 milijun kuna, a vlasnički udio J&T banke je porastao na 82,55 posto.

Prema privremenim nerevidiranim podacima o poslovanju kreditnih institucija, koje je početkom ožujka objavila Hrvatska narodna banka, J&T banka je jedna od osam banaka koje su u prošloj godini iskazale gubitak iz poslovanja, i to u iznosu od 86,57 milijuna kuna. Riječ je o banci koja s imovinom vrijednom 1,5 milijardi kuna, što čini udio od 0,39 posto u ukupnoj imovini hrvatskih banaka, zauzima 19. mjesto među 26 banaka koliko ih trenutno posluje u Hrvatskoj.

(Hina)