Jubilarni 30. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) okupio je u ponedjeljak u hotelskom naselju Solaris kraj Šibenika oko 500 ugostitelja i njihovih gostiju, koji će raspraviti aktualnosti iz te djelatnosti, s naglaskom na pronalazak rješenja za zakonske prepreke koje koče ugostitelje.

Kongres je otvorio ministar turizma Gari Cappelli zahvalivši se ugostiteljima na tome što su, kako je kazao, u iznimno teškim uvjetima napravili uspješnom ovu turističku godinu i s kojima želi ‘pretresti’ sve teme.

“Želimo od ljudi s terena vidjeti i čuti gdje smo i gdje griješimo, da riješimo pitanje zapošljavanja i rasterećenja, jer je ključ uspjeha u turizmu čovjek”, kazao je ministar, dodajući kako se u Hrvatskoj povećala turistička potrošnja, te da ove godine prelazimo sto milijuna noćenja.

“Iduće godine nas očekuje jaka turistička godina, u kojoj će za sve, pa i ugostitelje biti puno posla, ali da bi taj posao bio kvalitetan moramo dodatno raditi na kvaliteti”, poručio je Cappelli, osvrnuvši se i na problem nedostatka radne snage u turizmu ove sezone.

“S tim se problemom susreću i druge europske zemlje, a Ministarstvo turizma tu može napraviti vrlo malo ako radi samostalno. No, ako svaki dan radimo koordinirano s drugim ministarstvima problem ćemo brže i bolje riješiti jer moramo podvući crtu na zavodu za zapošljavanje na kojem od 200 tisuća nezaposlenih ne možemo naći pet tisuća radnika u turizmu. Iduće godine trebat će nam još 15 tisuća radnika, što kratkoročno možemo riješiti ugovorom o uvozu radne snage, a dugoročno centrima kompetencije“, ocijenio je Cappelli.

Cijeli članak možete pročitati na: novo.hr