SEUL, 29. prosinca 2016. (Hina) – Južna Koreja snizila je u četvrtak procjenu gospodarskog rasta u 2017. godini zbog pojačane neizvjesnosti u Sjedinjenim Državama i posustalog oporavka domaće potrošnje.

Četvrto azijsko gospodarstvo vjerojatno će iduće godine porasti 2,6 posto, procjenjuju u ministarstvu financija, snizivši time dosadašnju procjenu za 0,4 postotnog boda.

Snižena je i procjena ovogodišnjeg rasta, također na 2,6 posto, s dosada procijenjenih 2,8 posto.

U ministarstvu kao razlog za zabrinutost navode tempo podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u i nepoznanicu u vidu buduće trgovinske politike novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. SAD je važan trgovinski partner Južne Koreje i neizvjesnost u vezi s njihovom politikom mogla bi nagristi potrošnju i zakočiti korejski izvoz u 2017. godini.

Dodatni su problem politička previranja u Južnoj Koreji, nakon opoziva predsjednice Park Geun-Hye zbog navodne zloupotrebe položaja te istraga u najvećim južnokorejskim kompanijama zbog sumnje u korupciju. Politička neizvjesnost i mogući predsjednički izbori u idućoj godini odvratili su kompanije od ulaganja.

Južna Koreja suočena je i s brojnim drugim izazovima, uključujući veliku nezaposlenost mladih, rekordnu zaduženost kućanstava i restrukturiranje kompanija u logističkom i brodograđevnom sektoru, zbog čega su deseci tisuća radnika ostali bez posla. Iduće godine vjerojatno će biti otvoreno još manje novih radnih mjesta nego u 2016. godini.

Zemlja također ne uspijeva podići tvrdokorno nisku stopu nataliteta kako bi se zakočilo naglo starenje populacije i očekuje se da će se od iduće godine broj stanovnika u dobi od 15 do 64 godine početi smanjivati.

Vlada planira paket poticaja vrijedan 20 tisuća milijardi wona (16,5 milijardi dolara) kako bi potaknula gospodarski rasta. Najavili su također pojačano zapošljavanje u javnom sektoru i snažniji pritisak na državna poduzeća da više troše. U pripremi su i porezne olakšice za mlade bračne parove kako bi se potaknulo mlade da se odluče na brak.

(Hina)