LONDON, 29. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na svjetskim tržištima iznad razine od 56 dolara u mršavoj trgovini uoči novogodišnjih blagdana, zakočene neočekivanim povećanjem američkih zaliha.  

Na londonskom je tržištu cijena barela neznatno porasla u odnosu na prethodno zatvaranje, na 56,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se pak trgovalo po neznatno nižoj cijeni, od 53,86 dolara.

Obujam trgovanja bio je mršav jer je većina ulagača odsutna zbog novogodišnjih blagdana. U određenoj bi mjeri aktivnosti ipak mogao potaknuti današnji istek ugovora za isporuke u veljači na londonskom tržištu, procjenjuju analitičari.

Cijene nafte zakočio je danas podatak Američkog naftnog instituta (API), objavljen u srijedu, o rastu američkih zaliha sirove nafte za 4,2 milijuna barela u prošlom tjednu. Pozornost se sada okreće službenim podacima američke vlade koji će biti objavljeni tokom dana radi potvrde kretanja američkih zaliha.

Barel sirove nafte na oba je tržišta, podsjeća Reuters, značajnije poskupio u ovome mjesecu nakon što su zemlje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostali proizvođači pristali smanjiti proizvodnju kako bi se obnovila ravnoteža na prekomjerno opskrbljenom tržištu.

Odbor OPEC-a i neovisnih proizvođača sastat će se 21. i 22. siječnja 2017. godine u Beču kako bi razmotrio ispunjenje preuzetih obveza po pitanju razine proizvodnje, kazao je kuvajtski ministar nafte Essam Al-Marzouq državnoj novinskoj agenciji KUNA-i.

“Na cijenu nafte na londonskom tržištu pozitivno će utjecati smanjenje proizvodnje članica OPEC-a i proizvođača izvan te grupe, budu li se u idućih šest mjeseci većinom pridržavali dogovorenih rezova u proizvodnji”, napominje Jonathan Chan, investicijski analitičar u tvrtki Philips Futures.

Zbog blagdana OPEC ni danas nije objavio cijenu referentne košarice barela svoje nafte.

(Hina)