SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo, članice grupe G7, dogovorile su se da će minimalna globalna stopa poreza na dobit biti 15 posto.

Koliku god globalnu minimalnu stopu velike zemlje dogovorile, ona će vrijediti za sve kompanije, a ne samo za multinacionalne kompanije i tehnološke divove poput Amazona, Googlea i Facebooka, nego i za sve ostale tvrtke u svim zemljama na područjima za koja bude vrijedio dogovor.

Velike zemlje imaju prosječnu stopu poreza na dobit od 20,8 posto, a male 14,5 posto, prema podacima tvrtke KPMG. Jasno je da svaka zemlja nastoji vodu okrenuti na svoj mlin, pa i Irska koju mnogi smatraju poreznom oazom i zemljom koja bi najviše izgubila uvođenjem globalne minimalne stope, po nekim procjenama oko dvije milijarde dolara godišnje. Irskoj su strane kompanije slično što je turizam Hrvatskoj.

Tako bi Hrvatska od globalne minimalne stope poreza na dobit od 15 posto dobila tri minusa i nijedan plus: povećano porezno opterećenje, gubitak interesa stranih ulagača i gubitak mogućnosti prilagođavanja svog poreznog sustava.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay