U Hrvatskoj su u planu dva projekta vezana uz proizvodnju biogoriva jer drugog goriva nestaje.

Hrvatski sabor raspravio je Izmjene i dopune Zakona o biogorivima za prijevoz koje se predlažu kako bi se zakonodavni okvir Republike Hrvatske uskladio s izmjenama regulatornog okvira Europske unije, koji je nastao donošenjem Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora.

„Da smo imali te obveze do sada, možda se ne bi dogodilo da se tvornice za proizvodnju biogoriva u Hrvatskoj ugase. Kao glavni problem se nameće to što nisu postojale kazne za nemiješanje biogoriva što je dovodilo do izigravanja zakona“, rekla je predsjednica Odbora za poljoprivredu i bivša zastupnica Europskog parlamenta Marijana Petir.

Kako je istaknuto u raspravi, u planu su dva projekta vezana uz proizvodnju biogoriva u Hrvatskoj:

Tvrtka Biodizel Vukovar d.o.o. razmišlja o pokretanju proizvodnje biogoriva i ukoliko krenu s tim projektom proizvodili bi goriva II. generacije.

Ina – Industrija nafte d.d. planira izgradnju biorafinerije u Sisku. Trenutno je gotov bazni projekt, početak izgradnje očekuje se u 2023. godini, a s radom bi trebala početi 2026. godine. Planira se proizvodnja II. generacije biogoriva.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay