Počevši od ožujka, prijavljeni promet kafića i restorana (djelatnosti pripremanja i usluživanja krane i pića) do kraja studenoga dosegnuo 8,74 milijarde kuna.

U odnosu na isto razdoblje lani to je 39% ili 5,58 milijardi manje. Dakako, pad je raspoređen neravnomjerno; neki su unutar branše potonuli daleko više, a neki manje nego što sugerira prosječan pad fiskaliziranog prometa. Usto, od početka godine pad je nešto manji jer su u prva dva mjeseca ugostitelji bilježili rast. U

odnosu na isto razdoblje prošle godine to je 39 posto ili 5,58 milijardi kuna manje. Dakako, taj je pad raspoređen neravnomjerno; neki su unutar branše potonuli i daleko više, a neki su pogođeni manje nego što sugerira prosječan pad fiskaliziranog prometa. Usto, od početka godine pad je nešto manji jer su u prva dva mjeseca ugostitelji bilježili rast.

Kod usluga smještaja, pak, podaci o fiskalizaciji upućuju da je ostvarenje u razdoblju ožujak-studeni bilo slabije od lanjskog gotovo 57 posto ili 5,7 milijardi. Lani je, naime, premašio 10 milijarde, a ove godine korona ga je skresala na 4,35 milijardi.

Za više od polovice, gotovo 52 posto, pala je i vrijednost izdanih računa u djelatnostima prijevoza i skladištenja, s evidentiranih 1,3 nasuprot lanjskih 2,7 milijardi kuna.

Više nego prepolovljen promet u međugodišnjim usporedbama u proteklih devet mjeseci prijavile su i djelatnosti vezane uz kulturu i sport (kategorija Umjetnost, zabava i rekreacija).

U toj je skupini djelatnosti fiskalizirano nepunih 603 milijuna kuna prometa, što je u odnosu na lanjskih 1,26 milijardi pad za 52 posto ili 664 milijuna.

Cijeli članak i izračuna za ostale djelatnosti možete pronaći na: poslovni.hr

Foto: Pixabay