Hrvatska je u prošloj godini prestigla još dvije članice Europske unije kad je u pitanju stvarna individualna potrošnja njezinih građana (SIP) i tako je po tom kriteriju koji mjeri standard građana, uz Bugarsku, iza sebe ostavila i Mađarsku i Slovačku.

Podaci koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku, a usporedbe su napravljene u suradnji statističkih ureda svih europskih zemlja, kažu da je Hrvatska po SIP-u, koji pokazuje blagostanje neke nacije, bila na 72 posto prosjeka Europske unije. Prije tri godine, odnosno 2019., bila je na 67 posto.

Isplaćivane potpore

Dakle standard hrvatskih građana se, barem prema tom statističkom pokazatelju, poboljšao u dvije godine pandemije, što vjerojatno ima veze s potporama koje je država isplaćivala građanima i gospodarstvu u vrijeme pandemije, piše Jagoda Marić za Novi list.

S druge strane, Mađarska je s istih 67 posto iz 2019. godine u godinu dana dosegnula 70 posto i na toj se razini zadržala i u 2021. godini. Slovaci su pak pali sa 72 posto EU prosjeka na 71 posto i to je Hrvatsku poguralo na četvrto mjesto na začelju.

Dakle, ispred Hrvatske su još uvijek 23 članice Europske unije, i Hrvatska je još uvijek, kad su u pitanju države članice, u skupini zemalja s najnižim standardom koji je između 24 i 35 posto ispod prosjeka Europske unije.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay