Ministar financija Zdravko Marić jučer je usklađivanje mirovina od 2,46 posto nazvao neočekivano velikim i kazao kako je ono među glavnim krivcima za veće rashode proračuna. Pritom je kazao kako uzrok tog “velikog” usklađivanja inflacija. HSU-ov ekonomist Željko Šemper mu je preko Facebook statusa očitao bukvicu.

E moj ministre, pa niste valjda opet očekivali mizeriju od 0,56%. Ni ovih 2,46% ne može pokriti sva ova poskupljenja od srpnja do danas, jer će umirovljenici efekte sadašnjeg rasta cijena dobiti tek u travnju 2022. I nije točno da je postotak 2,46% prije svega zbog inflacije, već je to rezultat rasta bruto plaća od 3% u I. polugodištu, dok je istovremeno inflacija bila samo 1,2%. I molim Vas, recite premijeru da su usklađivanje i povećanje mirovina dva sasvim različita pojma. I nemojte se stalno hvaliti kako ste povećali mirovine za 18%, jer sve je to samo zakonsko polugodišnje usklađivanje mirovina”, poručio je Šemper.

I podaci HZMO-a demantiraju Marića

Da je Šemper u pravu može se iščitati iz odluke Upravnog vijeća HZMO-a o usklađivanju mirovina iz kolovoza 2021. godine. Tamo se jasno navodi kako se dolazi do formule usklađivanja i koji je dio “odgovoran” za krajnju računicu.

Kako je moguće da ministar financija ne zna za ove podatke?

Cijeli članak možete pročitati na: mirovina.hr

Foto: Pixabay