Španjolska vlada signalizirala je da se planira ozbiljno uhvatiti u koštac sa stambenom krizom, usvojivši u utorak prijedlog zakona koji predviđa nagrade za stanodavce koji snize stanarine i više poreze za one s više praznih domova.

Vladajuća Socijalistička stranka mjesecima je bila u zavadi sa slabijim koalicijskim partnerom Unidas Podemosom oko prijedloga zakona da bi prošlog mjeseca zagladili spor u sklopu usvajanja proračuna za iduću godinu.

Vlada je tako u utorak usvojila prijedlog zakona koji predviđa porezne poticaje za stanodavce spremne sniziti cijene stanarina za minimalno pet posto na područjima s velikom potražnjom za stanovima.

Tijela regionalne uprave moći će proglasiti veliku potražnju ako prosječno kućanstvo troši više od 30 posto neto primanja za najam ili za hipoteke i račune, odnosno ako su cijene nekretnina porasle više od pet posto.

Vlada predlaže povećanje stope povrata poreza sa 60 na 70 posto iznajmljivačima koji prvi puta stavljaju svoje nekretnine na tržište i iznajmljuju ih osobama u dobi od 18 do 35 godina.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr