Španjolska

Španjolske turističke djelatnike je zgrozila najava predsjednika vlade Pedra Sancheza o obveznoj 14-dnevnoj karanteni za strane turiste, piše NZZ.

Italija

Italija najavljuje otvaranje granica za strane turiste početkom lipnja. Turističkoj branši su oni nužno potrebni, osobito oni bogatiji, od kojih ne profitiraju samo hoteli i restorani nego i trgovine odjeće, obuće i nakita, piše NZZ dodajući da ipak nitko ne očekuje da će stranci uskoro masovno krenuti u Italiju. “Strategija vlade je zato usmjerena u prvom redu prema domaćim turistima.

Grčka

Grčka vlada planira otvoriti granice stranim turistima 1. srpnja, “kako bi mogla ugostiti barem dio od 34 milijuna turista iz prošle godine. Za domaće stanovništvo su plaže ponovo otvorene od ovog vikenda.” (…)

Francuska

I Francuska se okreće domaćim turistima. Predsjednik francuske vlade Edouard Philippe je najavio da će “Francuzi u srpnju i kolovozu moći provoditi odmor u Francuskoj”, prenosi NZZ. “Pristup plažama je dopušten tek nekoliko dana, a restorani i hoteli su i dalje zatvoreni u cijeloj zemlji, najmanje još do 2. lipnja.”

Turska

Za Tursku NZZ navodi da je njezino nacionalno gospodarstvo jače diverzificirano nego u drugim južnoeuropskim zemljama, ali da vlada ipak velike nade polaže u turizam. “Turizam je važan izvor deviza za zemlju koja je financijsko-politički u teškoj situaciji. Prošle godine je promet u toj branši iznosio oko 35 milijardi eura”, napominje Neue Zürcher Zeitung.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay