Većina stanovnika Berlina poduprla je na referendumu prijedlog skupine građana da se stambeni fond velikih nekretninskih kompanija prenese u vlasništvo grada kako bi se zaustavio rast cijena najma.

Inicijativa “Deutsche Wohnen & Co enteignen” (“Izvlastiti Deutsche Wohnen i društvo) predložila je oduzimanje stanova velikim nekretninskim kompanijama koje ih imaju više od 3.000, uz financijsku naknadu.

Deutsche Wohnen nekretninska je kompanija u čijem je vlasništvu samo u Berlinu 114 tisuća stanova. Velike nekretninske tvrtke utjecalo na 15 posto berlinskog stambenog fonda za iznajmljivanje, odnosno na oko 240.000 stanova.

Organizatori inicijative predlažu da stanovi nakon eksproprijacije postanu društveno vlasništvo ili da njima upravlja gradsko poduzeće. Uredba o eksproprijaciji obuhvatila bi oko 240 tisuća stanova, odnosno oko 15 posto berlinskog stambenog fonda.

Prijedlog inicijative dobio je na nedjeljnom referendumu potporu 56,4 posto građana koji su se odazvali pozivu na glasanje, a njih 39 posto bilo je protiv, objavila je u ponedjeljak, izborna komisija. Na referendum je izašla četvrtina Berlinčana.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay