Prema podacima servisa Moj-Bankar, trenutno najpovoljnije uvjete za oročenu deviznu štednju nudi Nova hrvatska banka. Na oročen depozit od 10.000 eura na rok od godinu dana dobivate fiksnu kamatnu stopu od 0,30 posto, što donosi godišnji prihod od 30 eura.

Za razliku od Hrvatske, u drugim članicama EU-a banke postupno podižu kamate na štednju građana, o čemu svjedoče statistike Europske središnje banke. Prema podacima ESB-a, prosječna kamatna stopa na oročene depozite na rok od godinu dana u eurozoni u veljači 2023. iznosila je 2,09 posto.

Primjerice, u njemačkim bankama štednja se može godišnje oročiti po kamati između dva i tri posto. Prema podacima njemačkog servisa Biallo.de, trenutno najpovoljniju kamatnu stopu na oročenje od godinu dana – u visini od tri posto – nude švedska banka Klarna i češka J&T Direktbank.

Postavlja se pritom pitanje je li štednja u drugim članicama EU-a zaštićena na isti način kao u Hrvatskoj. Podsjetimo, u Hrvatskoj za štedne uloge do 100.000 eura jamči država i, u slučaju propasti banke, depozite isplaćuje Hrvatska agencija za osiguranje depozita.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay