Trećina stanova u Dubrovniku se iznajmljuje ili je prazno. Novogradnje sve više nalikuju na hotelčiće s malim stanovima pogodnima za iznajmljivanje. Mladima ili prosječnoj obitelji teško je priuštiti vlastitu nekretninu ili naći podstanarski stan. Meštri izumiru, liječnici odlaze u Švedsku, svoja zanimanja napuštaju profesori matematike, povijesti, umjetnici, novinari. Od gole plaće teško je živjeti u turističkoj meki pa postaju rentijeri, ugostitelji, vozači. Koliko će nas stajati bespoštedni rentijerski mentalitet?

– Priča o Dubrovniku se može svesti na globalizaciju kulture. S kretanjem ljudi, razvila se rentijerska ekonomija, samim tim i rentijerski mentalitet, a on pak utječe na blokadu individualnog i društvenog razvoja. Rentijerski mentalitet je odustajanje od sebe i fokusiranje na tip djelatnosti koji proizvodi mentalnu lijenost i nezainteresiranost. Dugoročno, to je neodrživo – kaže Anđelko Milardović, sociolog i profesor političkih znanosti.

Iznajmljivanje je trebalo biti tek korektiv, ispomoć, ali je preraslo u biznis. Sve izgleda sjajno, novac liježe na račun, a pritom se ne razmišlja o globalnim kretanjima koja u trenutku mogu promijeniti slijed života. Rentijerska ekonomija je fragilna i opasna za demografiju. To je jedan tip virusa, kaže prof. dr. sc. Milardović, znanstveni savjetnik u Institutu za migracije i narodnosti.

Ako s jedne strane imamo emigraciju domaćeg stanovništva, što potvrđuju podaci ne samo zadnjeg popisa stanovništva, a s druge napuštanje uobičajenih poslova u korist rentijerstva, onda nam se događa ovo što sad imamo – nedostaje nam ne samo kadrova za rad u turizmu, nego i u svim drugim sektorima, od zdravstva i obrazovanja, do građevine, obrta i zanata – upozorava sociologinja dr. sc. Nikolina Hazdovac Bajić, inače Dubrovkinja.

Sve vodi scenarijima kakve su već doživjeli u Portugalu gdje se zabranjuju jednodnevni najmovi u određenim kategorijama nekretnina kako bi se zaštitili interesi lokalnog stanovništva. U Dubrovniku imamo zgrade sagrađene 1970-tih koje su danas kao hosteli. Više je stanova u najmu nego stalno nastanjenih – ističe Frano Bezić, posrednik u prometu nekretnina.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay