U burnim debatama treba li Hrvatskoj euro ili je bolje pričekati, raspravljalo se od “Poncija do Pilata” pa, ipak, jedna vrlo konkretna prednost nije spomenuta. Euro je širom otvorio vrata fiksiranju kamatnih stopa na dugoročne kredite, posebno stambene, dok to nije bilo moguće s kunskim kreditima. Sramežljivo, istina, banke su opciju počele uvoditi u ponudu, a to što bi moglo značajno promijeniti vaganje rizika.

Banke u Hrvatskoj, poput mnogih diljem Europske unije, dosad su igrale prilično konzervativnu igru. Premda im je opisu posla doslovce preuzimanje rizika, onaj kamatni su sve donedavno u potpunosti svaljivale na klijente.

No kriza sa “švicarcima” brutalno je demonstrirala da prevaliti rizik – tada kombinaciju kamatnog i tečajnog – dominantno na potrošača nije definicija dobrog odrađenog posla već, nazovimo stvari pravim imenom, lijenosti i arogancije.

Jer kada klijent zapne s otplatom, situacija je rješiva, no kada su u pitanju stotine ili tisuće njih, u problemu je banka. Znamo kako je saga o švicarcu završila, a repovi se vuku već sedam punih godina.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay