Prosječna cijena novog zajma u eurozoni 3%, u Hrvatskoj 2,6% krajem 2022.

Borba s inflacijom i valovi podizanja referentnih kamata u Europi nezaustavljivo su se počeli prelijevati na uvjete kreditiranja domaćih banaka. Iako su iz Hrvatske narodne banke ustvrdili da realno nema potrebe za podizanjem kamatnih stopa jer se bankama oslobodilo oko 14 milijardi eura ‘zamrznute’ likvidnosti ulaskom u eurozonu, aktualna tranša državnog subvencioniranja stambenih kredita pokazuje da su ponuđene stope bitno porasle u odnosu na prošlu godinu.

Dio banaka ponudio je čak zakonski najvišu moguću signalizirajući da im je ograničenje efektivne kamate na 3,75 posto granično isplativo. Ipak, kupnja nekretnine kreditom u Hrvatskoj u ovom trenutku je povoljnija nego u eurozoni, a posebnonego u zemljama srednje i istočne Europe koje nemaju euro.

U nadi da će ohladiti rast cijena, Europska središnja banka od ljeta lani zaoštrava monetarnu politiku, a učinci se prelijevaju na cijene stambenih kredita gotovo svim zemljama eura, pa i šire. Prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite u europodručju na kraju 2022. dosegnula je 3 posto, za 1,7 postotnih bodova više nego na kraju prethodne godine.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay