Što se zapravo događa? Ako cijene divljaju, a nitko na maskama ne zarađuje, u čemu je problem?

Siječanj je i svijet kakvog se možda više ni ne sjećate još nije susreo s pandemijom koronavirusa. Zaštitne maske stoje tek nekoliko lipa po komadu. A onda eksplozija. Rast cijena koji je uslijedio bio je toliko strm da se ni najiskusniji distributeri zaštitne opreme u zadnjih dvadeset godina nisu sreli s ničim sličnim.

Već u ožujku bile su 20 do 30 puta skuplje. Danas su pak skuplje 18 puta nego oko Nove Godine.

Potkraj travnja je, baš zbog divljanja cijena, gotovo neprimjetno Hrvatska vlada donijela dopunu Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

Pogađate međutim- tih se cijena danas mnogi ne drže.

– Oprostite, zašto maska košta 20 kuna kad je Vlada ograničila cijenu na 12 kuna? – zovemo i pitamo u nekoliko web trgovina.

Tektonski pomak na tržištu

– Ima distributera koji su kupili maskicu po 3,5 kuna, sad je cijena pala i prodaju je s gubitkom, po kunu i pol, samo da namaknu novac. Direktno gube. Francuski su uvoznici i proizvođači koji su kupili maske ili materijal za njihovu proizvodnju po visokoj cijeni zbog potrebe tržišta, sad kad je cijena i potražnja pala, molili predsjednika Macrona da im pomogne. Jer pomak cijena na svjetskom tržištu bio je tektonski – govori nam uvoznik.

Puno je maski danas na zalihama, cijene su se iznivelirale, a distributeri broje gubitke. Naš sugovornik će reći da je dobro procijenio situaciju, da će cijena pasti naglo kako je i skočila, i da prostora “za zaradu velikog novca nije bilo”.

Inače, zastrašujuća je vijest u pandemiji da je u jednom trenutku na europskom tržištu bilo više od sedam milijuna niskokvalitetnih maski koje ne odgovaraju nijednom standardu.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay