The New York Times procjenjuje kako su visokopozicionirani menadžeri kao i članovi odbora kompanija koje razvijaju vakcine zaradili oko milijardu dolara prodajući dionice nakon objave pozitivnih informacija o razvoju vakcine. I sve bez da su dokazali učinkovitost odnosno mogućnost praktične primjene vakcine za COVID-19.

Primjerice, američka kompanija Moderna najavila je u veljači kako razvijaju potpuno novu vrstu vakcine baziranu na mRNA tehnici te su nedavno prijavili prve uspješne pokuse na ljudima. S obzirom da se radi o novoj tehnici koja govori ljudskim stanicama da proizvode proteine virusa kako bi ih čovjekov imunološki sustav napao, što je ogromna razlika u odnosu na dosadašnje dizajne vakcina, te može imati nepredvidljive posljedice, poprilično je jasno da bi regulatori trebali inzistirati na vrlo brojnim i dugotrajnim kliničkim istraživanjima koja bi trebala obuhvatiti 10 ili 20 tisuća ispitanika. Moderna je inače 10-ak godina stara kompanija čija je ukupna vrijednost dionica zahvaljujući pozitivnim informacijama o razvoju vakcine dogurala do impresivnih 30 milijardi dolara. Insideri Moderne prodali su pak 248 milijuna dolara nakon što je u ožujku objavljeno kako je njihova kompanija među ostalima izabrana za primanje potpore federalne vlade za razvoj vakcine. Kompanija je, dakle, primila novac od vlade, a njezini utjecajni menadžeri profitirali su prodajući dionice nakon te informacije. 

jedan od primjera koji ipak nešto više iznenađuju jest onaj Vaxarta, male kompanije iz južnog San Francisca. Oni su pompozno objavili kako je njihova vakcina za koronavirus selekcionira od Sjedinjenih država kako bi bila dio Operacije Warp Speed, kojoj je pak cilj streloviti razvoj vakcine. Tjedan dana prije te objave insideri Vaxarata primili su opcije na dionice čija je vrijednost u međuvremenu narasla oko šest puta. Hedge fond koji kontrolira Vaxarat uspio je uz njih zaraditi oko 200 milijuna dolara. 

Intrigantna je i priča biotehnološke kompanije Regeneron čija je cijena dionice od veljače porasla 80 posto kad je objavljena suradnja s Odjelom zdravlja i ljudskih usluga za razvoj COVID-19 tretmana. Od tada su visoki menadžeri i članovi Regenerovih odbora prodali oko 700 milijuna dolara dionica. Glavni izvršni direktor u jednom je danu u travnju proda dionice za 178 milijuna dolara.

Donekle slične priče o financijskim uspjesima imaju kompanije Luminex, Quidel, Emergnet BioSolutions, Novavax, Translate Bio i Inovio.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay