Državni inspektorat utvrdio nepravilnosti s akcijama i lažne podatke o najnižoj cijeni

Kako je to moguće da je proizvod navodno na akciji, a ima višu cijenu nego što ju je imao prije dva tjedna?

Krastavac na akciji ima cijenu 4,99 kuna za komad, a prije je koštao kunu manje.

Slično je i s avokadom – sada komad stoji 4,99 kuna, i to je akcijska cijena, a prije toga koštao je 3,99 kuna po komadu.

“Opet nas varaju, stavljaju lažne akcijske cijene, a sve je zapravo skuplje”, komentiraju nezadovoljni potrošači u brojnim grupama na društvenim mrežama u koje se posljednjih dana slijevaju primjeri nepravilnosti u deklariranju.

Svi koji su zbog ovog ljutiti imaju potpuno pravo – prema odredbama novog Zakona o zaštiti potrošača, riječ je o prekršaju zbog kojeg je Državni inspektorat u posljednjih nekoliko tjedana utvrdio 11 prekršaja te su pojedini trgovci nepravilnosti odmah uklonili, a za ostale će biti poduzete prekršajne i upravne mjere.

Recimo, Fortia Natur 0,5 posto u jednoj trgovini sada na popustu košta 13,99, a zadnjih mjesec dana bila je kunu jeftinija, isto vrijedi i za Fortiju od jagode i grožđica dok puding Choco loco sada na akciji košta 8,99, a prije toga je koštao 7,99 kuna.

Četvrtina sira trapista u jednoj trgovini sada na akciji stoji 32,45 kuna, no iz deklaracije je vidljivo da je u posljednjih 30 dana bila i jeftinija i koštala 29,95, a litra mlijeka sad je na akciji 7,99, no u proteklih 30 dana prodavala se za 50 lipa manje.

Sve to prema odredbama Zakona i stavu Inspektorata predstavlja zavaravanje potrošača jer ih se dovodi u zabludu u pogledu pogodnosti cijene oglašenih proizvoda. Iako je službeno dosad otkriveno tek 11 nepravilnosti, redovni odlazak u trgovinu ili pretraživanje trgovačke online ponude te njihovih kataloga ukazuju da je problem nepoštovanja Zakona puno širi i da bi se Inspektorat ovdje trebao malo ozbiljnije primiti posla.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay