Nakon što je Vijeće EU prije tri dana formaliziralo odluku o uvođenju eura u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva objavilo je i tko će biti tajni kupci za zaštitu potrošača u prelasku na novu valutu.

Natječajem koji je proveden u proljeće odabrano je šest kandidata iz različitih dijelova Hrvatske, koji će polovicom kolovoza početi “snimati” kako se na terenu preračunavaju cijene roba i usluga tijekom obveznog dvojnog iskazivanja cijena.

To su Društvo potrošača Međimurja i Razvojna organizacija zaštite potrošača iz Selnice iz Međimurske županije, Centar za edukaciju i informiranje potrošača iz Bilja u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača iz Zagreba, Udruga za zaštitu prava potrošača Splitski potrošač iz Splita, te Udruga Potrošački centar iz Rijeke, donosi Poslovni.hr.

U idućih 30 dana sklopit će ugovor kojim će za aktivnosti mystery shoppinga dobiti od 112 do 120 tisuća kuna, a snimanja i informiranja potrošača obavljat će do kraja iduće godine, do kada će na snazi biti obveza dualnog iskazivanja cijena. Predviđeno je da angažirane udruge na mjesečnoj razini prate kretanje cijena i korektnost preračunavanja i zaokruživanja cijena pregledavajući 50 do 60 različitih roba i usluga, i to na minimalno 10 prodajnih mjesta i pet mjesta na kojima pružanja usluga. Udruge koje su odabrane na svojim web stranicama imaju obvezu redovito, do 15. u mjesecu, objavljivati rezultate do kojih su došli.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay