Prema privremenim podacima DZS-a, dinamika vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske s inozemstvom nastavljena je i tijekom travnja i svibnja ove godine dvoznamenkastim stopama rasta i izvoza i uvoza roba.

Pritom je izvoz roba na godišnjoj razini izražen u eurima porastao 26,5% u travnju te 34,8% u razdoblju sij.- tra., dok je vrijednost uvezenih roba za 48,1% odnosno 45,9% viša uspoređujući podatke na godišnjoj razini. Dinamika dvoznamenkastih stopa rasta i izvoza i uvoza roba kontinuirano traje od ožujka 2021., a osim učinka baznog razdoblja rezultat je oporavka domaće i inozemne potražnje, ali i rastućih cijena na svjetskim tržištima koje se prelijevaju i na domaće. U takvim uvjetima, razvidno je i produljivanje manjka u robnoj razmjeni zbog veće uvozne baze.

Izvoz roba tako je u razdoblju sij.-tra. iznosio 7,56 mlrd. eura dok je uvoz roba u istom razdoblju dosegnuo 12,5 mlrd. eura rezultirajući s deficitom u bilanci robne razmjene s inozemstvom od 1,9 mlrd. eura. Manjak u robnoj razmjeni produbljen je za 66,8% zbog visoke uvozne baze, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 60,5%.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovnipuls.com