Iza nas je jedan vrlo zanimljiv i volatilan tjedan na robnim burzama. Početak tjedna bio je nastavak tjedna prije te je dominirala gotovo panična rasprodaja skoro svih roba, od kojih su mnoge pale ispod razina prije početka rata u Ukrajini, a sve u kontekstu straha od recesije. Povrh toga, restriktivna monetarna politika centralnih banaka te strah od novog lockdowna u Kini i povezanog pada potražnje natjerao je investitore da smanje svoju izloženost na burzama te uzmu profit.

Cijena nafte je pala na 100 $/bbl, EUR/USD je gotovo pa dotaknuo paritet. Međutim, nakon što su ciljane razine za tehničku korekciju dosegnute, kraj tjedna donosi preokret te su cijene svih roba značajno porasle, a isto se nastavilo i u ponedjeljak ujutro. Snažna internacionalna potražnja za agri robom prevladala je strah od recesije i bullish fundamenata za soju, kukuruz i pšenicu, a rast cijena nije zaobišao ni energetski sektor. Geopolitička situacija je i dalje nepromjenjena te je kao takva također faktor koji utječe na kretanje cijene robe.

Tržište dionica i indeks S&P 500 imalo je najgore polugodište još od 1970., a indeks DJIA još od 1962. Strah od recesije učinio je svoje, no ova recesija ako do nje dođe neće biti kao ona 2008. uzrokovana financijskom krizom. U SAD-u bi potencijalna recesija možda mogla biti više recesija lanca nabave (supply chain recession) jer je njihova ekonomija trenutno prilično snažna. Pored toga, SAD bi mogao ukinuti porez na 10 milijardi dolara kineske robe koji je uveden za vrijeme Trumpa, što bi moglo pomoći ublažiti inflaciju i potaknuti gospodarsku aktivnost u Kini. Čini se kao win-win ako se pri tome zanemari trgovinski deficit između dvije zemlje (što je ranije i bio povod za uvođenje carina na uvoz pojedinih roba).

U Europi će situacija biti malo drugačija, nažalost nepovoljnija. Poslovni model Europe (Njemačke) koji se temeljio zadnjih nekoliko desetljeća na jeftinoj ruskoj energiji je gotov te je pred nama vrlo trnovit (dugotrajan?) put tranzicije.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay