Toni Milun je predavač Matematike na Visokom učilištu Algebra, financijski vloger i koautor projekta financijske pismenosti “S Milunom do milijuna” i “Toni Investitor”. Domaćin je “Konferencije financijske pismenosti Toni Milun” koja će se održati 15. 9. 2022. u Zagrebu.

PUNO je mojih prijatelja i kolega prošle godine kaparilo stan. Čak i oni koji su rekli da će čekati da cijene nekretnina padnu ipak su se predomislili i u moru najavljenih gradilišta uspjeli pronaći novogradnju za sebe. Nije lako pronaći stan koji ti se sviđa, da ima kvadraturu koju želiš, da cijena nije previsoka i još da ti lokacija odgovara. Znam kad sam ja tražio svoj stan prije 15 godina kako je to izgledalo.

I onda kad pronađeš ono što već nazivaš domom – hladan tuš! Investitor te nazove i kaže da će cijena, nažalost, zbog ovih ili onih razloga, otići gore za 15 ili 20 posto! Ali dao sam kaparu! Potpisali smo ugovor po toj cijeni! Meni se to ne može dogoditi! Ma može. A ako ne pristanete na novu cijenu, investitor će vam vratiti dvostruki iznos kapare i prodati stan nekome drugome po većoj cijeni i biti “u plusu”.

Kako je to moguće?

Moguće je jer ste potpisali klasični ugovor s investitorom u kojem piše da ste dali kaparu, ali je usput spomenuta odustatnina. Što znači odustatnina? Ako vi kao kupac kaparite stan i odustanete od kupnje, tada ostajete i bez kapare. A ako investitor odustane od prodaje, tada vam jednostavno ima pravo vratiti dvostruki iznos kapare i to je sve. Investitorima je najdraže potpisati s kupcima takve ugovore jer nakon odustajanja imaju pravo prodati stan nekome drugome po cijeni kakvoj žele.

Možete li vi kao kupac nešto učiniti da obavežete investitora da vam proda stan po ugovorenoj cijeni, pitali smo odvjetnika Petra Petrića. “Najbolje što možete učiniti za sebe jest sklopiti predugovor u kojem se kapara neće ugovoriti kao odustatnina i u kojem nema ‘exit’ plana poput odustajanja od ugovora. To su predugovori u kojima nije predviđena mogućnost da investitor, odnosno prodavatelj, odustane od ugovora i plati dvostruki iznos kapare kupcu.”

Dakle, važno je da se dokument zove baš predugovor i da se ne spominje nikakva odustatnina.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr