Cijene namirinica tajno se povećavaju i to na način da se pakiranje određenog proizvoda smanjuje, a cijena mu je – ista

Njemački kupci postaju sve bjesniji zbog tzv. shrinkflacije. Naime, cijene namirinica tajno se povećavaju i to na način da se pakiranje određenog proizvoda smanjuje, a cijena mu je – ista. Otuda i kovanica shrinkflacija (engl. shrink – smanjiti; inflation – inflacija).

Bloomberg piše kako ovo nije nova pojava, ali nadležna tijela za zaštitu potrošača u najvećem europskom gospodarstvu preplavljena su pritužbama ogorčenih Nijemaca.

Tako je samo njihov ogranak u Hamburgu u posljednja dva tjedna zaprimio stotinjak pritužbi, što predstavlja rekord jer je tri do pet puta veći od uobičajenog.

Potrošači se, primjerice, žale na skok cijena od 14% za gumene bombone i 20% za čips. Pritom je riječ o realnom poskupljenju iako je ono izvedeno prikrivenom metodom – pakiranja su smanjena i zadržala cijene onih većih kojih na policama dućana više nema.

– Ovo što sad vidimo zapravo je samo početak. Pripreme za prikrivena poskupljenja, između prodaje robe u staroj ambalaži i planiranja, proizvodnje i isporuke nove, traju oko pola godine. Iskustvo nam govori kako će se ovakve prevare intenzivno koristiti na jesen, zimu i početkom sljedeće godine – rekao je Armin Valet, stručnjak za prehranu pri tijelu za zaštitu potrošača u Hamburgu.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay