Od 216 zahtjeva investitora u nove elektrane na sunce i vjetar te ostale obnovljive izvore energije, koji su u veljači ove godine pokrenuli proceduru ishođenja odobrenja za rad, samo je Hrvatska elektroprivreda, kako doznajemo u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, odobrenje i dobila – za solarnu elektranu u Donjoj Dubravi u Međimurju, navodi dnevnik.

Drugim riječima, investitori u više od 200 elektrana na obnovljive izvore energije nisu se pomakli s mjesta u nastojanju da dobiju energetsko odobrenje bez kojeg ne mogu početi s radom.

Iza HEP-a, po broju podnesenih zahtjeva, slijede Nautilus Technology iz Zaprešića (12 sunčanih elektrana), zagrebački RP Global Projekti d.o.o. (šest solara i dvije vjetroelektrane) i Adira Renewables d.o.o. (šest solara) te vinkovački Mamodo d.o.o. (pet sunčanih elektrana).

Na pitanje zašto je do sada riješeno samo deset zahtjeva investitora u elektrane u Ministarstvu kažu da “podnositelji zahtjeva za nekoliko desetaka pravodobno zaprimljenih iskaza interesa nisu dostavili valjanu dokumentaciju”, kao i da, dodaju, “projekti ne zadovoljavaju kriterije propisane odredbama Zakona o tržištu električne energije”.

Ipak, kako je potvrđeno, još nitko nije odbijen.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr