Kriza u američkim lukama povezana s problemima u opskrbnim lancima nikad nije bila veća. Ovih dana gotovo 80.000 kontejnera ‘zaleđeno’ je u luci Savannah, četvrtom najvećem američkom pristaništu. Slikovito, to je čak 50 posto više od uobičajenih brojki

Do toga je došlo tijekom velikog poremećaja opskrbnih lanaca, zbog čega im ponestaje mjesta za odlaganje robe u jednoj od najvećih luka u Sjedinjenim Državama. Kako se velike luke bore sa zapanjujućim gomilanjem tereta, ono što se nekad činilo kao privremeni fenomen – prometna gužva koja bi se na kraju raspršila – sve se više promatra kao nova stvarnost koja bi mogla zahtijevati značajno preoblikovanje svjetske pomorske infrastrukture.

U trenutku u kojem luka Savannah rješava zaostatke Lynch je nevoljko prisilio brodove da čekaju na moru više od devet dana. Nedavno se više od 20 brodova zaglavilo u redu, usidreni do 17 milja od obale u Atlantiku.

Takve gužve postale su uobičajene diljem svijeta, od više od 50 brodova koji su prošli tjedan nasukani na Pacifiku u blizini Los Angelesa do manjeg broja onih koji su iskrcali robu u području New Yorka te do stotina napuštenih luka u Kini.

Iako smo tek na početku listopada, miris božićne trgovine itekako se osjeća. Kontejneri su već puni blagdanskih ukrasa, darova i drugih proizvoda karakterističnih za najveći val potrošnje u svijetu.

Hoće li na vrijeme stići u trgovine?

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr