Ruski Sber (ranije poznat kao Sberbank) postao je ovih dana tržišno najvrjednija banka u Europi, pretekavši britanski HSBC.

Cijena dionica Sberbank uzletjela je na povijesni maksimum: jedna dionica vrijedila je više od 366 rubalja (5,10 dolara). Tržišna kapitalizacija premašila je 8,25 bilijuna rubalja (113 milijardi dolara), čak 30 milijardi iznad britanskog HSBC-a.

Ruski je div protekle dvije godine iskoristio za važne strateške odluke. Strateški, Sberbank će se u idućim godinama okrenuti fintechu i internetskim uslugama. Oko stotinu od 13.000 poslovnica banke već je transformirano u okviru novog ekosustava, a u planu je otvaranje još oko 6.000.

Osim toga, Sberbank je iskoračio i izvan samog bankarskog poslovanja. Upravo je ovih dana objavljeno kako su najveći ruski zajmodavac i internetska tvrtka Mail.Ru uložili dodatnih 12,2 milijardi rubalja (168,39 milijuna dolara) u svoje zajedničko ulaganje u vožnju i dostavu hrane. Financiranje se osigurava u obliku kapitala. Ukupno financiranje JV -a od njegovog početka u prosincu 2019. sada iznosi 45 milijardi rubalja, pri čemu su obje tvrtke doprinijele jednakim iznosima, držeći svaki udio na 45,01%.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr