Pandemija je gotovo prepolovila izravna inozemna ulaganja u 2020. godini, a Kina je izbila na prvo mjesto svjetske ljestvice, pretekavši prvi put Sjedinjene Države, procijenila je Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD). 

Njemački inženjerski konglomerat “Siemens” preliminarno je izvijestio o dobrim rezultatima digitalnog odjela i “značajnom” rastu u Kini u prvom fiskalnom tromjesečju. Njemački proizvođač automobila”Audi”udružit će snage s najstarijim kineskim proizvođačem automobila FAW-om u proizvodnji luksuznih električnih vozila. Kina je “Audijevo” najveće inozemno tržište, na kojem je 2020. prodao više od 700.000 vozila. Posebno je omiljen u krugovima lidera Komunističke partije: kad se negdje vidi velik broj Audija, to je znak da su ondje lideri Partije, komunistički kapitalisti. Njemački luksuzni brend želi da električna vozila do 2025. čine trećinu njegove prodaje u Kini.

Primjerice, Kina je prošle godine imala 214 od 500 najsnažnijih superračunala u svijetu, više od bilo koje druge zemlje (113 u SAD-u i 91 u EU-u). The Wall Street Journal smatra da podaci o ulaganjima potvrđuju da je Kina apsolutno zauzela svoje mjesto u središtu globalne ekonomije, gdje je desetljećima dominirao SAD. Pri čemu treba imati na umu da je SAD svoj vrhunac u privlačenju stranih ulaganja doživio 2016. godine, a da od tada traje postupni pad, koji je pandemija samo katalizirala. Neki će kineski izvori već govoriti o “opadanju moći SAD-a”.

“Kineska vlada proglasila je umjetnu inteligenciju apsolutnim prioritetom i rezultati su vidljivi”, rekao je Daniel Castro, glavni autor istraživanja o razvijenim tehnologijama. “Sjedinjene Države i EU moraju obratiti pozornost na ono što čini Kina i na to odgovoriti, jer zemlje koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju oblikovat će budućnost i značajno poboljšati svoju gospodarsku konkurentnost, dok oni koji zaostaju riskiraju gubitak konkurentnosti u ključnim industrijama”, naglasio je.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay