Na sljedećoj sjednici indijskog parlamenta mogao bi biti usvojen zakon kojim se u toj zemlji zabranjuju sve privatne kriptovalute, otvarajući put ka službenoj indijskoj digitalnoj valuti

Indija, zemlja s oko 1,4 milijarde stanovnika, mogla bi uskoro potpuno zabraniti korištenje “privatnih” kriptovaluta, odnosno onih koje nisu kontrolirane od strane njihovih vlasti. Prijedlog je to vladajućih koji bi mogao biti usvojen na sljedećoj sjednici indijskog parlamenta. Prođe li predloženi zakon svu propisanu proceduru, u Indiji bi bilo zabranjeno trgovati svim poznatim kriptovalutama poput bitcoina, ethereuma i sličnih, no promoviralo bi se korištenje drugih primjena blockchain tehnologije uz određene iznimke.

Dakako, iznimke bi bile namijenjene kriptovaluti koju bi lansirala sama država putem svoje središnje banke, Reserve Bank of India. Tako bi indijska središnja banka u toj zemlji dobila monopol na plasiranje kriptovaluta i njihovu kontrolu, a Indija bi postala prva velika azijska zemlja koja nije uvela kontrolu kriptotržišta već potpunu zabranu “tuđih” digitalnih valuta.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay