PEKING, 2. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Kina će pojačati kontrolu kupnje deviza i tražiti dodatne informacije o građanima koji ih kupuju kako bi ograničila snažan odljev kapitala u kontekstu slabljenja juana prema dolaru.

Građani koji žele promijeniti juane u devize morat će bankama ubuduće dostavljati dodatne detaljne informacije, uključujući podatak o porijeklu novca i osobne dokumente, objavila je državna uprava za devize (SAFE).

Maksimalni iznos koji građani godišnje mogu promijeniti u devize ostaje isti i odgovara protuvrijednosti 50 tisuća dolara, napominju u SAFE-u, ističući kako su kontrole postrožene kako bi se građanima onemogućilo zaobilaženje te kvote.

Banke će pak provjeravati istinitost navedenih podataka a od srpnja će također dostavljati središnjoj banci izvješća o svim međunarodnim transferima čija vrijednost prekoračuje 200 tisuća juana (28 tisuća dolara), u sklopu borbe protiv pranja novca, navode u upravi.

Nove mjere trebale bi pomoći u “borbi protiv ilegalnih transakcija, pranja novca i ilegalnih banaka”, objašnjavaju u SAFE-u, najavljujući češće nasumične provjere i strože kazne.

Peking nastoji zakočiti snažan odljev kapitala. Bloomberg Intelligence procjenjuje odljev novca u 2015. godini na protuvrijednost oko 1.000 milijardi dolara, te još 690 milijardi dolara u prvih 10 mjeseci 2016. godine.

Štediše u Kini ulažu novac u devize zbog slabijeg gospodarskog rasta u matičnoj zemlji, slabijeg juana i podignutih ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Tečaj juana prema dolaru trenutno je na najnižoj razini u osam godina a odljev kapitala stvara dodatni pritisak na kinesku valutu. Vlasti je pokušavaju poduprijeti kupnjama, trošeći pritom devizne rezerve koje su se tako u studenom smanjile za gotovo 70 milijardi dolara, napominje AFP.

(Hina)