ZAGREB, 2. siječnja 2017. (Hina) – Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak oko podneva Crobex indeksi bili u blagom minusu, uz povećani promet, pri čemu su u fokusu ulagača bile dionice Auto Hrvatske i HT-a.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,25 posto, na 1.989 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,50 posto, na 1.152 boda, nakon što su u prošloj godini skočili više od 17 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 5,6 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego u petak u to doba.

“Siječanj obično počne blagim padom Crobexa, no promet je danas vrlo solidan, s obzirom da su mnogi tržišni igrači na godišnjem odmoru. Ako se po jutru dan poznaje, ovo bi mogla biti dobra godina, što se prometa tiče”, kaže Ivana Blašković, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Najveći promet, 2,7 milijuna kuna, ostvaren je do podneva dionicom Auto Hrvatske, pri čemu joj je cijena skočila više od 6 posto, na 1.005 kuna.

S prometom od 1,6 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, koja je pojeftinila 2,4 posto, na 165 kuna.

Pojeftinila je, za 0,9 posto, na 280 kuna, i dionica Atlantske plovidbe, uz promet od oko 370 tisuća kuna.

Promet veći od 100 tisuća kuna ostvaren je do podneva i dionicama FTB Turizma, Podravke, kao i povlaštenom dionicom Adris grupe.

Pritom je cijena FTB Turizma porasla oko 1,4, a Podravke i Adrisa oko 0,2 posto.

Među najvećim je dobitnicama jutros dionica Badela 1862, kojoj je cijena skočila više od 9 posto, na 25,50 kuna.

Iz Badela 1862 u ponedjeljak su izvijestili da će danas, sukladno zakonskim rokovima, Financijskoj agenciji dostaviti izmijenjeni plan restrukturiranja, o čijem prihvaćanju će odlučiti vjerovnici u okviru postupka predstečajne nagodbe.

Iz Badela ističu kako je ponuda za otkup tražbina vjerovnika, koju su u petak objavile tvrtke St. Nicolaus, Dalmacijavino i Oštrc, “objavljena izvan postupka za odabir strateškog investitora, u trenutku kada je Badel izradio izmijenjeni plan operativnog i financijskog restrukturiranja zasnovan na elementima ponude Meteora kao odabranog strateškog investitora, koji uključuju razduživanje Badela te provedbu nužne dokapitalizacije”.

U petak su iz slovačke tvrtke St Nicolaus izvijestili da su u konzorciju s Dalmacijavinom i Oštrcom predali obvezujuću ponudu za otkup tražbina prema društvu Badel 1862 utvrđenih u postupku predstečajne nagodbe te su iskazali spremnost na ulaganje 46,6 milijuna eura vlastitih sredstava, odnosno obvezali se, u slučaju prihvaćanja ponude, uložiti ukupno 352 milijuna kuna u idućih šest godina u Badel 1862.

“U prvoj polovici siječnja obično nema puno korporativnih vijesti, a što se makroekonomske scene tiče, ovoga tjedna očekujemo izvješća o prometu u trgovini na malo i turizmu u Hrvatskoj u studenome prošle godine”, zaključuje Ivana Blašković.

(Hina)