LONDON, 2. siječnja 2017. (Hina) – Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone porasle su krajem 2016. godine najsnažnijim tempom u pet i pol godina, najavljujući dobar početak nove godine koja ipak traži i određenu dozu opreza s obzirom na političke rizike, poručili su u ponedjeljak iz londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone dosegnuo je u prosincu najvišu razinu od travnja 2011. godine, od 54,9 bodova. U studenom iznosio je 53,7 bodova.

Markit je time potvrdio početnu procjenu njegove vrijednosti.

“Da bi se bolje razumjeli podaci o PMI-ju, valja reći da prosinačka vrijednost indeksa, najviša u pet i pol godina, odgovara godišnjem rastu industrijske proizvodnje za oko četiri posto”, objašnjava glavni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Chris Williamson.

U prosjeku je PMI u posljednja tri mjeseca prošle godine iznosio 54 boda, signalizirajući najsnažniji rast aktivnosti u industriji od drugog tromjesečja 2011. godine, napominju u Markitu.

Prosječna vrijednost indeksa za cijelu prošlu godinu iznosila je pak 52,5 bodova i najviši je godišnji prosjek od 2010. godine.

“Industrijski proizvođači u eurozoni ulaze u 2017 godinu s dobrom početnom pozicijom nakon što su 2016. godinu zaključili snažnim uzletom proizvodnje”, konstatira Williamson.

Snažan rast aktivnosti u industriji na kraju 2016. temeljio se na ubrzanom rastu proizvodnje i snažnijem priljevu novih narudžbi, domaćih i inozemnih, napominju u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Među uzrocima poboljšane potražnje izdvajaju slabiji euro.

“Dobrim se dijelom oporavak potražnje i rast cjenovnih pritisaka može pripisati slabijem euru, koji po tumačenju brojnih kompanija jamči konkurentnije cijene izvoza ali i više cijene uvoza. Skuplji uvoz nadovezuje se ujedno na više cijene robe poput nafte na svjetskim tržištima”, napominje Williamson.

Sva su vodeća gospodarstva eurozone bilježila poboljšanje u posljednjem mjesecu prošle godine, pri čemu u Markitu upozoravaju na izražene političke rizike u novoj godini.

“Izbori u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj posebno se izdvajaju kao potencijalna žarišta koja bi mogla proizvesti znatno veću političku neizvjesnost u regiji u 2017. godini”. upozorava Williamson.

“Zato očekujemo da će gospodarski rast u eurozoni blago usporiti u 2017., na 1,4 posto, s 1,7 posto u 2016.”, dodaje.

(Hina)