Donedavna američka interesna sfera posljednjih nekoliko godina u tišini je prešla u kineske ruke, pokazuju posljednji trgovinski podaci.

Južna Amerika, dosadašnje “američko dvorište”, više nije toliko američko kada je trgovina u pitanju, već kinesko. Kako pokazuju podaci Ujedinjenih naroda koje je analizirao Reuters, između 2015. i 2021.

Kina je postala najveći trgovinski partner država Južne Amerike, isključujući Meksiko. Ovaj trend, pokretan trgovinom s resursima bogatim južnoameričkim državama, pokazuje koliko je SAD izgubio primat u tom dijelu svijeta koje se donedavnom smatralo njegovom ekskluzivnom interesnom sferom.

Pad još u vrijeme Trumpa
Svjesna je toga i trenutna američka administracija predsjednika Joea Bidena koja će pokušati obnoviti barem dio ekonomskih veza na ovotjednom Summitu Amerika u Los Angelesu. Još od 90-ih godina SAD i Meksiko imaju ugovor o slobodnoj trgovini, a vrijednost trgovine između dva susjeda nadmašuje trgovinu koju SAD ostvaruje s cijelom Južnom Amerikom.

Kada se isključi trgovina s Meksikom, vrijednost trgovine SAD-a i južnoameričkih država iznosi 174 milijarde dolara, pokazuju posljednji dostupni podaci. Za ilustraciju, trgovina s Meksikom vrijedila je prošle godine 607 milijardi dolara, dok je – za ilustraciju – 2015. vrijedila 496 milijardi dolara.

Bilateralna trgovina Kine i Meksika također raste – prije šest godina iznosila je 75 milijardi dolara, a lani se popela na 110 milijardi dolara. Međutim, kada se isključi Meksiko, Kina daleko nadmašuje SAD. Lanjska ukupna trgovina – uvoz i izvoz – između azijske velesile i “zelenog kontinenta” dosegla je ukupno 247 milijardi dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr