PEKING, 11. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Kina se sprema konsolidirati pet državnih medijskih kompanija i stvoriti modernu medijsku grupu za financijske vijesti kako bi ojačala ulogu države u medijskom praćenju vijesti s područja gospodarstva i financija, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija Xinhua.

Kineska vlada dala je dozvolu državnoj novinskoj agenciji Xinhua da preuzme i konsolidira medijske tvrtke China Securities Journal, Shanghai Securites News, Economic Infomation Daily i Xinhua Publishing Group i utemelji novu kompaniju pod imenom China Fortune Media Corporation Group.

Takav potez ima za cilj “ojačati reforme u sektoru kulture koje provodi središnja uprava” i “osnažiti utjecaj ‘mainstream’ medija u području financijskih informacija”, stoji u obavijesti državne novinske agencije Xinhua.

Nova medijska kompanija s fokusom na vijesti s područja financija bit će utemeljena u kineskoj prijestolnici kroz tjedan dana.

Kineski predsjednik Xi Jingping apelirao je na kinesku vladu da preuzme veću ulogu u globalnom sustavu upravljanja i intenzivirao je kontrolu nad medijima kako bi projicirao globalni utjecaj Kine i bolje iskomunicirao njezinu poruku.

Prilikom posjeta trima velikim državnim novinskim agencijama u veljači prošle godine kineski predsjednik naložio im je da striktno slijede vodstvo Komunističke partije i fokusiraju se na pozitivno izvješćivanje, objavila je tada Xinhua.

(Hina)