LONDON, 11. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 54 dolara budući da je najava Saudijske Arabije o smanjenim isporukama kupcima u Aziji potisnula u drugi plan naznake da drugi veliki proizvođači, poput Iraka, nisu spremni smanjiti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,05 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,30 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 39 centi višoj cijeni, na 51,21 dolar. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,14 dolara.

Jučer je naftna tržišta pritisnula najava Iraka da će u veljači podići izvoz sirove nafte iz luke Basra na rekordnih 3,641 milijuna dnevno. Prema neimenovanim izvorima u industriji, izvoz iz južnog dijela zemlje zadržao se početkom siječnja nadomak rekordnim razinama unatoč dogovorenom početku smanjenja opskrbe na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Danas je cijene nafte stabilizirala najava vodećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije pojedinim klijentima u Aziji da će u veljači blago smanjiti isporuke.

Pritom bi smanjene isporuke OPEC-a mogla nadoknaditi nafta iz drugih izvora. Tako su aktivnosti bušenja u Sjevernoj Americi pojačane a europski i kineski trgovci ovog će mjeseca iz Sjevernog mora i Azerbajdžana u Aziju isporučiti rekordna 22 milijuna barela nafte.

“Trgovci se i dalje pribojavaju povećane opskrbe iz SAD-a i sumnjaju da će se poštovati dogovor na razini OPEC-a o smanjenju proizvodnje”, tumače u banci ANZ.

U američkoj su vladi danas procijenili da će ove godine američka proizvodnja biti povećana za 110 tisuća barela dnevno, na ukupno devet milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 51,46 dolara, što znači da je bila 1,39 dolara niža nego početkom tjedna.

(Hina)