TOULOUSE, 11. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Europski proizvođač zrakoplova Airbus prošle je godine isporučio osam posto više zrakoplova nego u godini ranije a po broju novih narudžbi pretekao je glavnog konkurenta Boeing.

Europski je koncern u 2016. godini isporučio ukupno 688 zrakoplova, nadmašivši vlastitu službenu prognozu i cilj financijskog direktora prema kojima ih je trebao isporučiti više od 650 odnosno više od 670.

Nakon problema u opskrbnom lancu isporuke su se oporavile krajem godine, ali je generalni direktor Fabrice Bregier na konferenciji za medije istaknuo da ne očekuje sličan kraj i za novu 2017. godinu.

Prema novim je podacima Airbus i u 2016. godini po broju isporučenih zrakoplova kaskao za Boeingom, najvećim svjetskim proizvođačem, ali ga je ponovo pretekao po novim narudžbama, zaprimivši ih 731 u prošloj godini.

Boeing je u 2016. godini isporučio 748 zrakoplova i zaprimio 668 novih narudžbi.

Airbusove nove narudžbe uključuju 98 putničkih zrakoplova prodanih Iran Airu, od kojih bi prvi trebao biti isporučen tokom današnjeg dana. Uključuju također preko sto narudžbi anonimnih naručitelja, koje upućeni izvori iz industrije povezuju sa saudijskom niskobudžetnom zrakoplovnom kompanijom Flynas te odjelom leasinga kineske Bank of Communications.

Unatoč valu novih narudžbi u prosincu, ukupni je pokazatelj novih poslova dva diva zrakoplovne industrije kliznuo na najnižu razinu od 2009. godine pod utjecajem zabrinutosti za stanje u gospodarstvu.

(Hina)