LONDON, 11. siječnja 2017. (Hina) – Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) planiraju uložiti 163 milijarde dolara u projekte proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kojima žele pokriti polovinu svojih energetskih potreba, prenose britanski mediji.

U velikom proizvođaču nafte u regiji Perzijskog zaljeva nadaju se da će se približiti tom cilju do 2050. godine. U obrazloženju ističu da priželjkuju bolju ravnotežu između ekonomskih potreba i ciljeva na području zaštite okoliša, napominje BBC.

UAE ima ogroman potencijal na području solarne energije a želi smanjiti upotrebu fosilnih goriva.

Zemlja zauzima osmo mjesto na ljestvici Svjetske banke po emisiji štetnih plinova po stanovniku. U regiji su više pozicionirani Katar, Kuvajt i Bahrain.

Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Rašid al-Maktoum kazao je kako se nadaju da će do 2050. podmirivati 44 posto potreba za energijom iz obnovljivih izvora, 38 posto iz plina, 12 posto iz čišćih fosilnih goriva i šest posto iz nuklearne energije.

U bilješci na Twitteru premijer je napisao: “Plan cilja na poboljšanje efikasne potrošnje energije za 40 posto i na povećanje udjela čiste energije na 50 posto”.

“Tko ne razmišlja o energiji, ne misli na budućnost. Vlada UAE postigla je važan rezultat izradom objedinjene energetske strategije”.

Emirati Dubai i Abu Dhabi prvi su poduzeli konkretne korake u sklopu planiranih opsežnih ulaganja u obnovljive izvore.

Tako je Dubai u lipnju prošle godine objavio da namjeravaju izgraditi ogromnu solarnu elektranu koja bi trebala biti završena do 203. godine. Abu Dhabi je pak 2014. godine otvorio solarnu elektranu koju su proglasili najvećom u svijetu. Dodatno kompanije iz Južne Koreje grade četiri nuklearna reaktora za Abu Dhabi, koji bi do 2020. godine trebali proizvoditi 1.400 megawata.

Dok UAE planira do 2050. iz obnovljivih izvora podmirivati oko polovine potreba za energijom, Maroko, Tunis i Jemen u istom roku planiraju podmirivati svoje potrebe isključivo iz tih izvora.

(Hina)