PEKING, 27. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Izravna inozemna ulaganja kineskih kompanija vjerojatno će u ovoj godini dosegnuti 1.120 milijardi juana, (131,30 milijardi funti), dok će izravna inozemna ulaganja u Kinu iznositi 785 milijardi juana, izjavio je u ponedjeljak kineski ministar trgovine Gao Hucheng. 

U studenom su izravna inozemna ulaganja skočila 76,5 posto u odnosu na godinu ranije, a u prvih 11 mjeseci 2016. za 55,3 posto, pokazuju podaci ministarstva trgovine, otkrivajući kontinuirano visoku razinu kineskih ulaganja u inozemstvu u kontekstu posustajanja gospodarskog rasta u Kini i slabljenja juana.

Temeljeno na ministrovim prognozama, izravna ulaganja kineskih kompanija u inozemstvu trebala bi u ovoj godini premašiti inozemna ulaganja u Kinu za čak 335 milijardi juana, najviše u povijesti trgovinske razmjene Kine sa svijetom, potpirujući zabrinutost zbog odljeva kapitala iz drugog gospodarstva svijeta.

U 2015. godini kineske su kompanije u inozemstvu uložile 735,1 milijardu juana dok su izravna ulaganja u Kinu iznosila 781,4 milijardi juana, pokazuju podaci ministarstva.

Iduće godine Kina će se po riječima ministra trgovine suočiti s još većim teškoćama u očuvanju stabilnog priljeva inozemnih ulaganja dok će izvori snažnih oscilacija kineskih investicija u inozemstvu biti još izraženiji, kao i rizici, ističe ministar u razgovoru za državne medije, objavljenom u ponedjeljak.

Službeni Peking nedavno je najavio niz mjera kojima želi pojačati kontrolu nad odljevom kapitala. Mjere uključuju pomnije provjere investicija u inozemstvu, s obzirom na slabljenje juana i smanjenje deviznih rezervi na najniže razine u šest godina.

Odvojeno je ministarstvo na blogu najavilo i da će Kina u 2017. godini oštro smanjiti restrikcije za inozemna ulaganja, otvarajući inozemnim ulagačima pristup u sektore koji su im dosada bili zanimljivi ali su im bili nedostupni. Pritom će se voditi računa o kontroli rizika u tim granama privrede.

Pojedinosti o kojim je točno restrikcijama riječ nisu objavljene.

“Kina će nastaviti jačati konkurentnost u trgovini s inozemstvom, nastojeći zadržati pozitivni trend iz prethodnog razdoblja”, istaknuo je ministar trgovine u najnovijem medijskom istupu.

(Hina)